Despre oameni si melci ajunge la Campulung

DESPRE OAMENI ȘI MELCI ajunge la CÂMPULUNG
www.despreoamenisimelci.ro

Filmul românesc care a atras peste 60.000 de spectatori de la lansare – Despre oameni și melci, în regia lui Tudor Giurgiu – ajunge și la CÂMPULUNG, orașul celebrei fabrici ARO, care face subiectul apreciatei pelicule.

Despre oameni și melci va fi proiectat la Casa de Cultură a Sindicatelor Câmpulung în perioada 12 – 15 noiembrie, de la orele 17.00 și 19.00.

Catalogat de critică drept „o apariție oarecum aparte (și semnificativă) în peisajul cinematografiei românești, prin culorile calde (…) în care zugrăvește clasa muncitoare”, Despre oameni și melci este, după cum spune chiar regizorul Tudor Giurgiu, „un film aproape de suflet”.

Plasat în 1992 la Câmpulung Muscel, filmul spune povestea muncitorilor de la fabrica de mașini ARO care a dat faliment și urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumparată de o companie franceză care intenționează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre muncitorii pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 își vor păstra locul de muncă. Totul se schimbă când unul dintre băieți găsește o soluție inedită menită să-i salveze colegii de la somaj și să scoată uzina din faliment.

Despre film, editorialistul Grigore Cartianu spune: „Am vazut filmul lui Tudor Giurgiu și depun mărturie că își merită marele succes de public. Despre oameni și melci are parte de câțiva actori bine conturați – Dorel Vișan, Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu – dar bagheta magica rămâne la regizor. El este cel care dozează extraordinar tragismul și comicul unei tranziții bolnave într-o țară bezmetică. Și cum norocul este de partea celor curajoși, lansarea filmului s-a suprapus perfect peste grotescul caz Oltchim – Dan Diaconescu. Mergeți să vedeți pelicula lui Tudor Giurgiu și veți înțelege mai bine aceasta privatizare „de succes””.

În Despre oameni și melci spectatorii se vor bucura de prestația unor actori români îndrăgăți precum Andi Vasluianu, Dorel Vișan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crișan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunțeanu, dar și de interpretarea renumitului actor francez Jean François Stevenin și a fiului său, Robinson Stevenin. Jean François Stevenin a avut roluri importante în filmele unor regizori precum François Truffaut, Jacques Rivette, Bertrand Blier, Jacques Demy sau Jean-Luc Godard și a jucat pentru prima dată într-un film românesc.

După o campanie de promovare fără precedent pentru un film românesc, rezultatele obținute sunt și ele foarte îmbucurătoare: Despre oameni și melci a înregistrat, de la data lansării filmului la TIFF până în prezent, peste 60.000 de spectatori.

Comedia Despre oameni și melci a avut premiera națională în data de 14 septembrie.

În afara de proiecțiile din cinematografe tradiționale, distribuitorii filmului, Transilvania Film și Ro Image, vor continua să aducă această producție în fața publicului din orașe și zone care nu dispun de săli de cinematograf, prin metode alternative de proiecție. În acest scop s-au format 3 echipe mobile care vor organiza proiecții în regim de spectacole cu bilet, în diferite orașe din România, în teatre sau case de cultură, proiecții al căror program va fi pre-anunțat pe site-ul filmului www.despreoamenisimelci.ro. Miza distribuitorilor este aceea de a trezi în public dorința de a veni cu plăcere și interes să vadă un film românesc la cinematograf sau în aceste locații neconvenționale.

Despre film

1992, Cîmpulung Muscel. Fabrica de mașini ARO a dat faliment și urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenționează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre muncitorii pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 își vor păstra locul de muncă. Totul se schimbă când unul dintre băieți găsește o soluție inedită menită să-i salveze colegii de la somaj și să scoată uzina din faliment.

Filmul este cel de-al doilea lung metraj în regia lui Tudor Giurgiu, dupa Legături Bolnăvicioase, care a avut premiera în Romania în anul 2006.

Scenariul îi aparține lui Ionuț Teianu, mutat în Franța din 1991, după ce a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Vlaicu Golcea este compozitorul filmului.

Despre oameni și melci este distribuit în cinematografe de Transilvania Film în colaborare cu Ro Image